“Daca mintea omului devine pura, mediul în care traieste el va deveni, la randul lui, pur.”
Privesc la feedback-ul vostru, uneori pozitiv, uneori negativ!? Da atitudinea lasa de dorit, neincrederea exprimata prin frica de necunoscut, te va duce cu siguranta spre esec! Nu despre asta e vorba! Începator, mai putin avansat, super avansat! În Columbofilie ca si în viata o iei mereu de la capat, cu alte învataminte, dar mereu vor fi noi începuturi! Daca astepti începutul sezonului sa vezi unde te afli, esti pe un drum gresit, pana atunci trebuie sa-ti raspunzi la multe întrebari. Timpul te ia mereu prin surprindere, la început zici ca ai tot timpul din lume… vrei sa fii pregatit? Atunci cum vei sti ca finalul sezonului e un succes sau un esec? Si prin absurd chiar daca ar fi un succes cum vei sti sa-l duci mai departe daca nu ai raspunsuri la întrebari?

Calea logica: Scop – obiective – notate – puse in practicaevaluare, orice nesincronizare se va rasfrange asupra ta, eu nu iti ofer sfaturi! Doar te intreb daca esti pregatit sa primesti ceea ce crezi ca meriti, daca meriti!?

Nu te lasa pacalit de inconsistenta materialului, ai destule de notat si de aici, nu ai mintea limpede la final vei “plange” in loc sa te bucuri cu ceilalti! Pentru ca timpul e nemilos, te amageste ca ai tot timpul din lume si la final te zbati în tot felul de întrebari stupide care incep cu daca? Îti spun, odata începuta aventura asta numai ai timp si daca nu-l dozezi te vei trezi ca ai pierdut si bani si timp si pasiune! Am încercat si eu de vreo cateva ori sa “înot” împotriva curentului si desi sunt înotatator destul de bun, viata mi-a demonstrat mereu altceva, lasa lucrurile fara raspuns in seama altora care au prea mult timp liber la dispozitie!

Schimbarile, ai grija cum le faci, indiferent ca e la matca, la tineret sau la maturi, stabileste un sistem de hrana pe termen lung, ai grija cum faci schimbarile si nu le fa brusc, îi dai imediat peste cap si daca nu esti pregatit te va costa pe termen lung. La fel tratamentele, pregateste-i din timp, daca nu le faci dupa un plan, cheltui si bani si timp si nici nu ajuti porumbeii, din contra.

Ai grija la grit, hrana minerala e la fel de importanta ca si celelalte elemente, fa-ti timp sa vezi daca o consuma cu placere, cumpara în cantitati mici la început sa vezi ce prefera, nu o lasa se depuna praful pe ea si pe urma bifezi pe o foaie de hartie ca ai dat, fa-ti timp sa observi toate in Crescatoria ta!

Ca orice schimbare e greu sa fie acceptata, de asta e bine sa impui de pui un sistem de viata, un sistem de joc, un sistem care se bazeaza pe fapte concrete, fa în asa fel ca lucrurile sa lucreze în favoarea ta! A venit sezonul rece, vezi cum “lucreaza” Crescatoria, vezi cum mentii umiditatea  în cote normale, vezi cum te joci cu hrana si nu fa schimbari majore, daca nu ai capacitatea sa te repliezi usor! Uita de porumbei straini, sau achizitii noi, daca nu poti controla boala si nu ai raspuns la toate întrebarile!

Ai grija de hrana – mentinerea sanatatii – sanatate, fa tratamentele clasice si nu te avanta sa dai medicamente dupa ureche, sau ca ai auzit tu ca ajuta! Orice tratament care îl faci asigura-te ca nu depinde si de alte tratamente!

Ai grija la usturoi, otet, iod, sunt ieftine si previne mult mai bine decat sticlutele frumos colorate din rafturile mogulilor! Facusem cu Vio un energizant la un sfert din pretul de raft si mult mai bun, drept dovada rezultatele comparative, am avut surspriza amandoi ca “nume grele” foloseau asta, era praf în ochi ce le aratau oamenilor din jurul lor! De asemenea mierea, catina, obisnuiti organismul cu ele… Ai grija cum dozezi apa, obisnuieste porumbeii sa se duca la adapator imediat, sunt elemente care oxideaza mult prea repede in apa, daca o lasi pe tot parccursul zilei, faci mai mult rau decat ajuti!

Constanta se obtine greu, dar si cand dai de ea, e ca si “mersul pe bicicleta”, obisnuieste porumbeii cu un program stabil si asigura-te ca schimbarile chiar daca apar pot fi controlate!

Deci sa recapitulam, ai o Crescatorie functionala care “lucreaza” bine, ai un lot de porumbei tineri zburati minim 200 km, mentii sanatatea în cote normale, oferi o hrana echilibrata, perfect esti pe drumul cel bun! Noteaza tot si ai grija pe lucrurile care ti-au facut bine nu le schimba niciodata, lasa-i pe altii sa experimenteze, tu nu ai timp! Vrei experimente, fa-le cand nu iti “omoara” tot timpul si nu afecteaza nici porumbeii, nici sezonul, nici bugetul, nici familia si îti permiti sa faci  toate acele experimente, deci e ceva controlat!

Daca mai ai înca dubii ca nu îti scrii tu propria carte despre Columbofilie? Da te afli pe un drum gresit! Eu nu iti ofer sfaturi, iti spun cat de pregatit trebuie sa fii la fiecare sfarsit de sezon, doar atunci vei sti daca ai notat tot, daca ti-ai raspuns la toate întrebarile, daca nu te-ai departat de scopul tau, daca nu ai sarit obiective si daca tot ce ti-ai notat e adevarat si corespunde cu realitatea si te-au ajutat în practica! Daca ramai doar consumator de informatii,  la final probabil vei rosti doar daca! Asta daca îti vei da seama!

Nu uita separa porumbeii, am specificat undeva …sa fie pereti plini 🙂 vei afla de ce 🙂 . Deschide ochii, mintea, sufletul, asculta tot si dupa emite teorii, doar daca stii ca ai raspuns la toate si nu uita sa multumesti oamenilor care te-au ajutat pana acum, e un exercitiu care trebuie sa-l repeti zilnic!

Pana la Porumbeii, Columbofilia este despre tine, cat de pregatit esti sa primesti si succesul si esecul, cat de pregatit esti sa transformi fiecare nereusita intr-o lectie. Columbofilia este despre cat de multe lectii esti capabil sa înveti si nu doar sa repeti aceeasi lectie!

PS: Daca nu te-ai prins vorbesc despre tine si nu despre porumbei! Ti-am promis o alta abordare, sfaturi despre cum sa jungi campion, gasesti la moguli!


Adrian

M-am nascut intr-un orasel mic de provincie, e locul unde am descoperit dragostea fata de natura, fata de porumbei, fata de oameni, e locul care m-a fascinat si locul care mi-a daruit cele mai multe bucurii. Cand uit ca sunt mai bine de 20 si ceva de ani de cand lucrez in IT, ascult jazz, sau Blues-rock ... Impartasesc toate aceste bucurii cu cativa Prieteni, nu foarte multi, pentru ca nu sunt atat de darnic, dar nici foarte zgarcit. Obișnuit să privesc doar in alb si negru, nu cred ca deosebesc prea bine nuantele de gri...si cred ... nici nu ma definesc. Cand mai ramane ceva timp, cred eu ca-mi place sa rasfoiesc cate o carte, as prefera istorice...dar nu e musai si nici nu fac o regula din asta. Cand am ceva de spus despre Columbofilie scriu pe www.aspigeons.ro. In rest imi ocup timpul printre servere si script-uri.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *